چک لیست تجهیزات صاعقه گیر و اقلام مورد نیاز صاعقه گیر الکترونیکی در این مطالعه به طور کامل آورده شده است . این چک لیست صاعقه گیر جهت برآورد هزینه اجرای سیستم صاعقه گیر و ارتینگ می تواند موثر باشد . باید توجه داشت هر سیستم صاعقه گیر از سه بخش اصلی تشکیل شده است که در تمامی انواع سلوشن های اجرا و نصب صاعقه گیر الزامی می باشد و به ترتیب به اجزای مورد نیاز آن خواهیم پرداخت. این سه بخش عبارتند از :
بخش اول : سری صاعقه گیر (پایانه هوایی ) و دکل مربوطه
بخش دوم : اجرای هادی نزولی (پایین رونده)
بخش سوم : اجرای سیستم ارت و تخلیه جریان صاعقه به زمین
1-سری صاعقه گیر (پایانه هوایی ) [اجباری] : جهت انتخاب سری صاعقه گیر ابتدا می بایست شعاع پوشش مورد نیاز و همچنین ارتفاع دکل را تعیین نمایید. (تمامی شعاع های پوشش ذکر شده در این مقاله بر اساس دکل 5 متری بعنوان پیش فرض در نظر گرفته شده است و برای تعیین شعاع پوشش در ارتفاع های مختلف بایستی جداول شعاع صاعقه گیر انتخابی را بررسی نمایید)
- شعاع پوشش تا 70 متر : صاعقه گیر ایرانی مدل THUNDER30 ، صاعقه گیر فرانسوی امگا مدل X25 و مدل X35 ، صاعقه گیر فرانسوی الیپس مدل ELLIPS 1.0 و ELLIPS 1.2 ، صاعقه گیر ترکیه ای لیوا مدل های سری C با کدهای LAP-CX-040 و LAP-CX-070 .
- شعاع پوشش تا 90 متر : صاعقه گیر ایرانی مدل THUNDER45 ، صاعقه گیر فرانسوی امگا مدل X45 ، صاعقه گیر فرانسوی الیپس مدل ELLIPS1.3 ، صاعقه گیر ترکیه ای لیوا مدل های سری B با کدهای LAP-BX-175 و LAP-BX-125 .
- شعاع پوشش تا 120 متر : صاعقه گیر ایرانی مدل THUNDER60 ، صاعقه گیر فرانسوی امگا مدل X60 ، صاعقه گیر فرانسوی الیپس مدل ELLIPS1.4 ، صاعقه گیر ترکیه ای لیوا مدل های سری A و D با کدهای LAP-AX-210 و LAP-DX-250 .
2-متعلقات نصب سری صاعقه گیر [اجباری] : شامل یک عدد پایه نیم متری جهت اتصال به سری صاعقه گیر به همراه دو عدد کلمپ کرپی مخصوص جهت نصب پایه نیم متری به دکل
3- دکل صاعقه گیر [اجباری ] : دکل صاعقه گیر معمولا بصورت یک دکل خود ایستا تلسکوپی با ارتفاع 5 متر در نظر گرفته می شود و شرکت الکتروتوان بعنوان سازنده این دکل ها ، برای هر یک از انواع انتخابی صاعقه گیر ، دکلی مخصوص تولید نموده و بنا بر مقتضیات پروژه آن را اصلاح می نماید. در مواقعی که صاعقه گیر نیاز به دکل های بلندتر نیز داشته باشد می توان از دکل G35 مهاری نیز استفاده نمود و بنا بر نظر طراح و کارشناسان شرکت الکتروتوان ارتفاع تعیین می گردد. در بسیاری از پروژه ها نیز صاعقه گیر بر روی دکل مخابراتی (در صورت وجود دکل در زون مورد نیاز) نصب می شود که دیگر لزومی به خرید دکل وجود ندارد اما توصیه می شود حتما با کارشناسان ما جهت مشاوره فنی در ارتباط باشید .
4- کانتر صاعقه گیر الکترونیکی [اختیاری]: جهت شمارش تعداد دفعات برخورد صاعقه به سیستم صاعقه گیر که استفاده از آن اختیاری و بسته به طراح پروژه و یا نظر بهره بردار دارد.
پس از انتخاب سری صاعقه گیر و دکل ، در بخش دوم اجرای سیستم صاعقه گیر می بایست هادی نزولی جهت ارتباط صاعقه گیر با زمین یا ارت فراهم شود که نیاز به تجهیزات زیر دارد :
1- سیم لخت هوایی مسی و یا تسمه مسی [اجباری] : بر اساس استاندارد NFC17102 باید دو عدد سیم یا تسمه از صاعقه گیر منشعب شده و به سمت زمین هدایت شود که سایز سطح مقطع سیم لخت مسی حداقل 50 میلی متر مربع و تسمه مسی حداقل 3*20 باشد. مقدار سیم مورد نیاز بستگی به ارتفاع ساختمان و دکل خواهد داشت.
2- بست اتصال سیم یا تسمه به دکل [اجباری] : این بست معمولا بصورت بست کمربندی استیل بوده و سیم یا تسمه را به دکل می بندد. طبق استاندارد هر 50 سانتی متر باید یک بست در نظر گرفته شود.
3- روف کلمپ [اختیاری] : این بست همانند گلدان بر عکس می باشد و در مقطع بالایی آن یک کلمپ مسی جهت نگهداشتن سیم و یا تسمه تعبیه شده است. از روف کلمپ معمولا زمانی استفاده می شود که هادی نزولی بر روی پشت بام تا لبه بام حرکت افقی داشته باشد و از قرار گرفتن سیم یا تسمه بصورت مستقیم بر روی سطح بام جلوگیری می نماید .
4- بست اتصال سیم یا تسمه به دیوار[اجباری] : این بست نیز برای تثبیت هادی نزولی (سیم یا تسمه) بر روی دیوار ساختمان طراحی شده است و بصورت یکپارچه یا دو پارچه بوده و بر روی دیوار پیچ می شود. جهت بررسی این بست اینجا کلیک نمایید.
پس از اجرای هادی نزولی ، در مرحله آخر به اجرای ارتینگ مجزا برای صاعقه گیر میرسیم. لازم به ذکر است که طبق استاندارد NFC 17102 می بایست دو عدد هادی نزولی از دو طرف ساختمان به سمت زمین اجرا شود بنابراین نیاز به اجرای دو ارت مجزا از یکدیگر و مجزا از ارت ساختمان و دیگر تجهیزات می باشد. در اینجا به اقلام مورد نیاز برای احداث چاه ارت می پردازیم . البته روش های بسیاری برای اجرای ارت وجود دارد که ممکن است کارشناسان با توجه به مختصات پروژه از آنها استفاده نمایند مانند ارت پنجه کلاغی ، ارت مش سطحی ، اجرای هادی راند دور ساختمان و ... . عمق چاه نیز معمولا به اندازه 5 متر حفر می گردد.
1- صفحه ارت مسی [اجباری] : اندازه صفحه معمولا 50*50 سانتی متر به قطر 3 یا 5 میلی متر انتخاب شده و جنس آن باید از مس خالص یا ذوبی باشد . در بعضی از پروژه ها نیز از صفحه ارت گالوانیزه به دلیل رطوبت بالای محیط استفاده می شود. باید در نظر داشت به اندازه عمق چاه نیز سیم مسی باید به صفحه ارت جوش داده شود. شرکت الکتروتوان در صورت نیاز ، صفحه مسی خود را به صورت ست صفحه و سیم بصورت جوش داده شده به روش کدولد و یک عدد کلمپ اتصال سیم به صفحه ارایه می نماید. این امر باعث سهولت و سرعت در اجرای چاه ارت شده و نیاز متقاضی به خرید پودر جوش کدولد و قالب جوش را مرتفع می سازد و دیگر نیازی به خرید این اقلام بطور جداگانه نیست.
2- دریچه بازدید چاه ارت [اجباری] : دریچه بازدید جهت بازدید چاه ارت به همراه شینه و مقره ارایه می گردد. این دریچه ها در بخش های کم رفت و آمد با جنس پلی اتیلن انتخاب می شود و در مواقعی که چاه در محل های پر رفت و آمد و عبور وسایل نقلیه تعبیه شده باشد بصورت بتنی خواهد بود.
3- کابلشو [اجباری] : جهت اتصال سیم مسی جوش داده شده به شینه ارت و هادی نزولی به شینه ارت داخل دریچه بازدید استفاده می گردد. سایز آن نیز بر اساس سایز کابل تعیین می گردد.
4- مواد کاهنده مقاومت خاک [اجباری] : جهت پر کردن چاه ارت از ملات مواد کاهنده و خاک نرم استفاده می شود . انواع مواد کاهنده در اینجا بررسی شده است. برای انتخاب ماده کاهنده بنا به مقتضیات پروژه با ما در تماس باشید.
5- ارت باکس دیواری [اختیاری] : جهت تست دوره ای مقاومت چاه ارت و ارزیابی به هم پیوستگی می توان از ارت باکس دیواری استفاده نمود.
صاعقه گیر های لیوا جزو صاعقه گیر های اکتیو یا یونیزاسیون خازنی می باشد و در کلاس قیمتی ارزان و کیفیت مطلوب ارایه عرضه گردیده و آزمایشات و تاییدیه های بسیاری را با سرفصل های تست زمان فعالسازی و ولتاژ ضربه (ایمپالس) صاعقه ، تست ولتاژ ضربه و جریان قوی (KA) ضربه ای صاعقه ، تست محیطی و شرایط آب و هوایی و تست نفوذ ناپذیری مایع و جامد را از مراکز علمی و آزمایشگاهی معتبر در جهان بدست آورده است.
بیشتر بخوانیدشرکت مهندسی الکتروتوان نماینده رسمی شرکت LPS فرانسه در ایران با نام تجاری ELLIPS و ارایه دهنده مشاوره فنی ، طراحی و اجرای سیستم های صاعقه گیر اکتیو و ارت حفاظتی با یکسال گارانتی می باشد. اصول عملکرد صاعقه گیر ELLIPS بر اساس یونیزاسیون خازنی هوای محیط بوده و انرژی خود را از اختلاف پتانسیل به وجود آمده در جو هنگام وقوع صاعقه بدست می آورد.
بیشتر بخوانیدشرکت الکترو توان نماینده صاعقه گیر فرانسوی امگا با نام تجاری OMEGA در ایران و ارایه دهنده مشاوره ، اجرا و فروش سیستم های صاعقه گیر با ضمانت یکسال در ایران می باشد. صاعقه گیر فرانسوی امگا (OMEGA)از انواع صاعقه گیر فعال یا صاعقه گیر الکترونیکی (Early Streamer Emission (ESE ، محصول شرکت Piroteh بوده و در چهار نوع OMEGA-x25 ، OMEGA-x35 ، OMEGA-x45 و OMEGA-x60 ارایه شده است.
بیشتر بخوانیدشرکت الکترو توان نماینده و تولید کننده صاعقه گیر تندر و ارایه دهنده مشاوره ، اجرا و فروش سیستم های صاعقه گیر اکتیو و پسیو و همچنین سیستم های ارت حفاظتی با ضمانت یکسال در ایران می باشد. صاعقه گیر تندر از لحاظ کیفی قابل رقابت با نمونه های ترک و فرانسوی می باشد و از لحاظ اقتصادی بسیار با صرفه است از این رو بسیاری از کارفرمایان بزرگ صنعتی در ایران به استفاده از این صاعقه گیر بومی روی آورده و کیفیت و عملکرد آن را تایید نموده اند.
بیشتر بخوانید